Gerechtelijk vooronderzoek tegen oud-rechter

wo 23 mrt 2011, 16:42

De Telegraaf, 23 maart 2011 Origineel

UTRECHT -  Justitie is een gerechtelijk vooronderzoek (gvo) begonnen naar oud-rechter van de rechtbank in Den Haag Hans Westenberg. Dat bleek woensdag in Utrecht tijdens een getuigenverhoor van een ex-collega van Westenberg, Hans Hofhuis. Die werd woensdag als getuige ondervraagd in de zaak rond projectontwikkelaar Chipshol. Hij gaf, achter gesloten deuren, de identiteit prijs van de anonieme tipgever die in de zaak een belangrijke rol speelt.


Hofhuis, voormalig president van de rechtbank in Den Haag, verklaarde woensdag dat hij door een onderzoeksrechter is ondervraagd in verband met een aangifte van meineed en valsheid in geschrifte tegen Westenberg. Dergelijke verhoren vinden in de regel alleen plaats in het kader van een gvo. Wanneer een gvo is afgerond, beslist het Openbaar Ministerie over een eventuele vervolging. Justitie deed woensdag geen mededelingen over het onderzoek.

Chipshol stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Westenberg, oud-vicepresident van de rechtbank in Den Haag, zou in het proces om grond rond Schiphol partijdig zijn geweest. Hij zou bevriend zijn geweest met zijn toenmalige collega Pieter Kalbfleisch, die op zijn beurt weer warme banden zou hebben gehad met de tegenpartij van Chipshol.

Chipshol deed aangifte van meineed en valsheid in geschrifte tegen Westenberg, omdat hij onder ede zou hebben gelogen over zijn handelwijze in de zaak. Daarnaast worden op verzoek van Chipshol getuigen gehoord, om te onderzoeken of er een schadeclaim tegen Westenberg kan worden ingediend.

De tipgever, een medewerker van de rechtbank Den Haag, schreef in een anonieme brief dat er sprake is geweest van vriendjespolitiek in de zaak. Afgelopen december maakte deze briefschrijver zich na jaren aan Hofhuis bekend. Op verzoek van Hofhuis werd woensdag alleen achter gesloten deuren besproken wie de tipgever was 'ter bescherming van diens persoonlijke levenssfeer'.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de tipgever anoniem blijft. Hij of zij zal vermoedelijk op 6 april zelf als getuige in de zaak moeten verschijnen.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »