Advocaat eist miljoenen van rechter en Staat

Trouw, 1 november 2010

hugo-smit
Novum) - Advocaat Hugo Smit eist 2,7 miljoen euro van oud-rechter Hans Westenberg en de Staat. Dat blijkt uit een dagvaarding die de NOS online heeft gezet.

Smit eist een vergoeding omdat hij schade zou hebben geleden door de Chipshol-zaak. Die zaak draait om een lap grond die het bedrijf Chipshol van Schiphol had gekocht. Sindsdien zou de projectontwikkelaar stelselmatig zijn tegengewerkt door onder meer Schiphol en de Staat. Dat zou zijn gedaan uit vrees dat uitbreiding van Chipshol een eventuele groei van Schiphol dwarsboomt.

Rechter Westenberg kwam in 1996 met een vonnis dat in het nadeel van Chipshol uitviel. Westenberg raakte later in opspraak toen Smit stelde dat hij tijdens het proces door Westenberg was gebeld. Westenberg eiste een schadevergoeding vanwege die volgens hem onrechtmatige uitlating.

In de dagvaarding stelt de advocaat dat het niet eerder is gebeurd dat een rechter een advocaat aanklaagt. Door de zaak van Westenberg zou hij hebben moeten vertrekken bij het advocatenkantoor waar hij werkte. Ook zou hij door de onterechte reputatieschade inkomsten hebben misgelopen. Het hof in Den Haag concludeerde vorig jaar in een tussenvonnis dat Westenberg inderdaad met advocaten heeft gebeld. Hij kreeg toen tijd om met tegenbewijs te komen, maar zo ver kwam het niet. Westenberg liet de zaak in overleg met Smit beëindigen zonder dat het tot een uitspraak kwam.

In oktober vorig jaar ging Westenberg, toen coördinerend vicepresident bij de rechtbank in Den Haag, met vervroegd pensioen omdat zijn functioneren als rechter door de Chipshol-zaak ter discussie zou kunnen worden gesteld. Diezelfde maand werd aangifte van meineed en valsheid in geschrifte tegen Westenberg gedaan.

De dagvaarding die nu online is gezet dateert van 23 april. Dat is enkele dagen nadat de rechtbank in Utrecht besloot dat Westenberg, vier andere rechters en twee advocaten worden gehoord in een zaak die door Chipshol is aangespannen. Chipshol wil bewijzen dat Westenberg partijdig was in de zaak. Uiteindelijk wil het bedrijf een schadevergoeding van de Staat.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates