16:40 vrijdag 15-01-2010 | Biz
door: Joost van Kleef

Chipsol: staat betaalt advocaat van rechter

Quotenet.nl, 15 januari 2010 Origineel

Opmerkelijk nieuws uit het Chipshol-kamp: de advocaat van rechter Hans Westenberg, die vreemd vonniste in de serie rechtszaken die Jan Poot tegen de overheid had aangespannen omdat hij zijn gronden niet mocht ontwikkelen, blijkt te zijn betaald door de staat. Het totale honorarium: €150.000.

Jan heeft er grijze haren van gekregen © Maurits Giesen
Jan heeft er grijze haren van gekregen © Maurits Giesen

Jan Poot (Quote 500 nr. 453, €53 miljoen) lag jarenlang in de clinch met Westenberg die er met zijn werkwijze genoegen in leek te scheppen om Poot telkens pootje te haken in de Chipshol-zaak, de soap rond ondernemer en zelf benoemd visionair Poot en zijn familie die diverse grondposities heeft bij luchthaven Schiphol. ‘De wijze waarop de Haagse rechter Westenberg in onze zaak heeft geopereerd, was van een stuitende partijdigheid. Deze man liegt en bedriegt.’ Dixit Poot destijds.

Chipshol-advocaat Hugo Smit beschuldigde Westenberg er zelfs van dat hij met betrokkenen bij de processen zou telefoneren om tot een bevredigend vonnis te komen. Een ongekend schandaal. Westenberg ontkende en spande tegen Smit een rechtszaak aan die jaren duurde. Op 23 juni vorig jaar oordeelde de hoogste Nederlandse rechtbank dat Westenberg inderdaad partijdig was en had gelogen. Hij had wel degelijk telefoontjes gepleegd. Daarop werd de rechter per 1 oktober met vervroegd pensioen gestuurd.

Uit onderzoek van professor Wiek Slagter, voormalig adviseur van Chipshol en emeritus hoogleraar economie, blijkt nu dat de rechtszaken die de liegende Westenberg aanspande financieel werden gedekt door de Raad voor de Rechtspraak. Eerder werd gedacht dat de inmiddels overleden miljonair Harry van Andel de advocatenkosten dekte – hij was de tegenpartij van Poot in een rechtszaak waarin Westenberg vonnis wees.

Dat blijkt niet het geval: de €150.000 aan advocatenkosten zijn opgehoest door de Raad. Dat is opmerkelijk. Uit de opstelling van de Raad blijkt dat ze al die tijd hebben geloofd in de onschuld van Westenberg terwijl juist alles erop wees dat er op zijn minst een luchtje aan de rechter zat. Advocaat Smit beschuldigde Westenberg er zelfs van dat hij met betrokkenen bij de processen zou telefoneren om tot een bevredigend vonnis te komen. Slagter: ‘Het was dus niet meer een zaak van Westenberg tegen Smit, maar van de rechterlijke macht tegen Smit. Geen kleinigheid, zeker niet voor een advocaat, die zijn beroep in belangrijke mate bij die rechterlijke macht moet uitoefenen.’

Slagter vervolgt: ‘De vorderingen van Westenberg waren gebaseerd op de leugen “Ik heb niet gebeld”. Zonder financiering door de Raad had Westenberg nooit vijf jaar tegen advocaat Smit geprocedeerd. De Raad voor de Rechtspraak heeft daarmee zelf het vertrouwen in de rechtspraak geschaad. Het financieel steunen van een liegende rechter, om zijn straatje schoon te vegen, is precies wat de Raad niet behoort te doen. De Raad, die geacht wordt de rechtsstaat te dienen, wekt de schijn zich te hebben gedragen als een Raad die in zijn tegendeel is verkeerd: een Raad niet vóór maar tégen de rechtsstaat.’

Ook de werkgever van Westenberg, Rechtbank Den Haag, helpt haar voormalige collega graag financieel een handje. Omdat hij eerder met pensioen moest dreigde er een pensioengat te ontstaan. De Rechtbank was zo vriendelijk om dat financiële gat voor de helft uit haar eigen middelen te dempen…

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates