Mr. Westenberg verlaat de rechtspraak

Rechtspraak.nl, 21 augustus 2009

Den Haag, 21 augustus 2009 - Mr. J.W. (Hans) Westenberg (64 jr.), coördinerend vice-president bij de rechtbank ’s-Gravenhage, verlaat met ingang van 1 oktober 2009 de rechtspraak om vervroegd met pensioen te gaan. Hij heeft hiertoe in goed onderling overleg en op verzoek van het bestuur van de rechtbank besloten in het belang van de rechtspraak. Het bestuur van de rechtbank respecteert deze beslissing.

Het bestuur en mr. Westenberg hebben vastgesteld dat het rechterlijk functioneren van mr. Westenberg ter discussie zou kunnen worden gesteld naar aanleiding van het tussenarrest van het hof te ’s Gravenhage van 23 juni 2009 in de civiele procedure die mr. Westenberg had aangespannen tegen mr. H.J. Smit, advocaat te Rotterdam. Zowel het bestuur als mr. Westenberg wensen iedere discussie over het rechterlijk functioneren van mr. Westenberg te voorkomen.  

De procedure tegen mr. Smit
Mr. Westenberg spande in 2004 een civiele procedure aan tegen mr. H.J. Smit in verband met uitspraken van mr. Smit aan de journalist Micha Kat over het rechterlijk functioneren van mr. Westenberg. In essentie ging het om de uitlating van mr. Smit dat mr. Westenberg in de zogenoemde Chipshol-zaak uitvoerig was gaan bellen met advocaten. Mr. Westenberg vorderde – kort weergegeven – een verklaring voor recht dat deze uitlating onrechtmatig was, alsmede schadevergoeding op te maken bij staat.

De rechtbank te Rotterdam heeft de vordering van mr. Westenberg op 23 januari 2008 toegewezen. Er is vervolgens hoger beroep ingesteld door mr. Smit. Op 23 juni 2009 heeft het hof te ‘s Gravenhage in hoger beroep een tussenarrest gewezen in deze zaak. Anders dan de rechtbank heeft het hof voorshands bewezen geacht dat er van 2 telefoongesprekken tussen Westenberg en een Chipshol-advocaat sprake is geweest. Mr. Westenberg was toegelaten tot het leveren van tegenbewijs. Deze procedure is intussen door mr. Westenberg in overleg met de wederpartij, mr. Smit, geroyeerd (beëindigd zonder uitspraak).

 

Informatie
Voor informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank ’s-Gravenhage, tel. 070 381 1943.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 21 augustus 2009

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

3 oktober 2011

Foute rechters nauwelijks aangepakt

Foute rechters nauwelijks aangepakt

Rechters die zich misdragen, komen daar vaak makkelijk mee weg. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws, die voor het eerst alle ernstige misstappen van rechters openbaar maakt. Rechters krijgen na een misstap een 'stevig gesprek', een enkele keer een waarschuwing en nemen vaak zelf ontslag. Vier keer kreeg een rechter na ernstige misdragingen zelfs een vergoeding mee.Video»

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates