Rechter Westenberg in de fout

Rechter Westenberg in de fout

OrigineelNieuwe Revu 25 juni 2009

De prominente Haagse rechter Hans Westenberg heeft wel degelijk gebeld met advocaten. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald in een unieke rechtszaak. De rechter had eerder ontkend telefonisch contact te hebben gehad met advocaten van gebiedsontwikkelaar Chipshol. Dat rechters achter de schermen met advocaten bellen wordt als not done beschouwd, zij moeten immers volstrekt onafhankelijk zijn. Het hof schrijft dat in twee gevallen is vast komen te staan dat mr. Westenberg zich daar niets aan gelegen heeft laten liggen.

In december 1994 belde de rechter met toenmalig Chipshol-advocaat Hugo Smit. Een gesprek ‘dat niet heel kort heeft geduurd’, aldus het hof. ‘Het was meer dan een zakelijk gesprek.’ Begin 1997 belde Westenberg opnieuw met een Chipshol-advocaat. Het hof omschrijft de inhoud van dit gesprek als ‘een ongebruikelijk telefoongesprek tussen een rechter en een advocaat’. Chipshol, dat grond bij Schiphol ontwikkelt en al jaren in diverse procedures is verwikkeld, beschuldigt Westenberg van ‘partijdigheid’.

Saillant is dat Westenberg zijn ontkennende verklaringen ook als getuige, onder ede, heeft afgelegd. Er zou dus mogelijk sprake zijn van meineed. In augustus krijgt de rechter een laatste gelegenheid om met tegenbewijs te komen.

Revu publiceerde een onthullend achtergrondverhaal over de praktijken van magistraat Westenberg: De Liegende Rechter.

Voor de fijnproever: het arrest van het hof Den Haag van afgelopen 23 juni.

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates