Gerlach Cerfontaine

Gerlach Cerfontaine

Gerlach J. Cerfontaine (Houthem-Sint Gerlach, 28 november 1946) is een Nederlands bestuurder. Hij is vooral bekend als (voormalig) algemeen directeur van de Schiphol Group.

Cerfontaine heeft in Utrecht gestudeerd, hij was er lid van studentenvereniging CS Veritas. Cerfontaine is hoogleraar Corporate Governance.

Cerfontaine werkte aanvankelijk als huisarts, assistent-chirurg en psychotherapeut. Daarna werd hij medisch directeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Vervolgens was hij jarenlang directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, dat onder zijn leiding uitgroeide tot één van de grootste ziekenhuizen van Nederland.

In 1998 stapte Gerlach Cerfontaine over naar Schiphol. Hij maakte zich onder meer sterk voor de aanleg van de Polderbaan ("vijfde baan") en voor de privatisering en beursgang van Schiphol. De privatisering annex beursgang werd door het kabinet-Balkenende IV afgeblazen per februari 2007. De polderbaan werd in november 2003 in gebruik genomen maar zou uitdraaien op een mislukking en alras werd hij de 'Kolderbaan' genoemd. Cerfontaine gaf de mislukking zelf meermalen toe. Tevens moest hij bij zijn afscheid constateren dat het aantal passagiers is gaan dalen.

In 2003 werd Cerfontaine gevraagd door D66 om minister van Economische Zaken te worden in het kabinet-Balkenende II, hoewel hij nooit lid is geweest van een politieke partij. Cerfontaine bedankte hiervoor, wegens de lage pensioenen voor ex-ministers. Ook werd zijn naam genoemd als nieuwe topman voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. Kort voor zijn afscheid werd bekend dat hij lid is geworden van het CDA hetgeen speculaties opriep over zijn politieke ambities.

Op 30 mei 2008 kondigde hij zijn vertrek bij Schiphol aan, omdat hij met pensioen gaat.

Cerfontaine woont in Utrecht en is getrouwd met voormalig nieuwslezeres en televisiepresentatrice Pia Dijkstra. Hij heeft drie kinderen.

Trivia

In 2005 werd door de directie van gebiedsontwikkelaar Chipshol aangifte bij justitie gedaan tegen Cerfontaine en staatssecretaris Schultz van Haegen. Ze zouden misbruik van hun positie gemaakt hebben door de ontwikkeling van een kantorenpark bij Schiphol te saboteren.

In 2007 trad Cerfontaine op als juryvoorzitter van de AKO Literatuurprijs.

In februari 2008 bleek de beveiliging van Schiphol lek, hetgeen door Cerfontaine 'een doodszonde' werd genoemd .

Op zondag 16 november 2008 stond er een groot 'afscheidsinterview' met Cerfontaine in De Telegraaf. 

De affaire Westenberg

Waar gaat de affaire Hans Westenberg over?

17 oktober 2014

Westenberg loog weer tijdens hoger beroep in Arnhem

Poot: meinedige oud-rechter Westenberg roept meer vragen op

Is de affaire Westenberg, over de liegende vice-president van de Haagse rechtbank, het topje van een ijsberg?
Staat die zaak niet voor "een ernstige cultuurfout van de Haagse rechtbank", zoals de Nationale Ombudsman zich afvroeg, omdat niemand daar ooit vrijwillig met de waarheid naar voren wilde komen?

Lees verder »

Aangifte tegen Westenberg

Lees de aangifte tegen Hans Westenberg

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen Westenberg

Lees hier de aangifte »


rechterwestenberg.com & os templates